In veel commerciële publicaties worden de symbolen ™ , ® en © gebruikt. Maar waarom eigenlijk en hoe worden ze toegepast? Wij leggen je het graag uit. Ook geven wij je een handige link waarmee je zelf merkenregistraties kunt controleren.

 

Eerst even een korte uitleg van de tekens zelf:

™ - staat voor een niet geregistreerd handelsmerk (Trade Mark);

® - staat voor een geregistreerd handelsmerk (Registered);

© - staat voor auteursrecht (Copyright);

℠ - staat voor een niet geregistreerd Service Mark. Deze wordt voornamelijk in Amerika gebruikt om aan te geven dat je een “dienst” als merk claimt.

 

symbolen r tm c

 

Waarom heb ik de symbolen nodig?

Dat is een goede vraag. Wij zullen het hieronder uitleggen en ook aangeven welke wettelijke waarden en restricties ze hebben.

 

Het TM™-symbool

Het TM-symbool wordt gebruikt om anderen te laten weten dat je het woord als je handelsmerk claimt. In sommige landen geeft je dit bepaalde handelsmerk-rechten. Voorbeelden hiervan zijn de VS, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Dit geldt in het algemeen ook voor het SM-symbool (Service Mark).

 

Beschermt het gebruik van TM-symbool uw handelsmerk?

Het antwoord is; tot een zeker mate en in bepaalde gebieden. In de bovenvermelde landen bieden ze bescherming vanuit de handelsmerk-rechten (common law). Maar het betekent echter niet dat het merk officieel beschermd/geregistreerd is. Je kan hierbij dan ook iedereen aanklagen voor misbruik van je merk. Belangrijk is te weten dat de TM-toevoeging in meer dan 180 landen, anders dan de bovengenoemde landen, absoluut geen bescherming biedt.

 

Kan ik TM-symbool overal gebruiken waar ik wil?

Ja, je mag het symbool voor alle soorten merken toepassen. Je wordt hiervoor niet aangeklaagd.
Het is natuurlijk niet verstandig om het te gebruiken voor merken waarvan je reeds kan vermoeden dat ze conflicten gaan opleveren. So™ you™ can™ use™ it™ as™ you™ wish™.

 

Het R-symbool ®

Doorgaans betekent het gebruik van het R-symbool dat het merk in een land geregistreerd is. In sommige landen is het gebruik ervan echter niet gereguleerd en kun je het zelfs toepassen op niet-geregistreerde handelsmerken (Canada is een voorbeeld). Maar we raden af dit te doen, omdat dit klanten in verwarring kan brengen.

In 99% van de landen staat dit symbool voor het woord REGISTERED, waarbij je handelsmerk voor 100% officieel is geregistreerd. Het is dus niet in behandeling of verlopen, maar geregistreerd! Dit symbool staat ook bekend als het rechten voorbehouden symbool of alle rechten voorbehouden.

Als je in deze landen het R-symbool gebruikt terwijl je handelsmerk niet is geregistreerd, kun je in de problemen komen omdat dit illegaal is. Wees veilig en gebruik het R-symbool alleen als je merk geregistreerd is.

 

Waar moet ik mijn zuurverdiende R-symbool plaatsen?

De rechterbovenhoek van je merk is daar een perfecte plek voor. Je kunt het ook aan het einde van je merknaam plaatsen. Goedmerk® - dat is een voorbeeld.

 

Mijn handelsmerk is geregistreerd in China (of een ander land in het buitenland), kan ik de ® gebruiken in de VS?

Nee, doe dit niet! Handelsmerken zijn territoriaal, een geregistreerd merk in China geeft je niet het recht om het R-symbool in de VS te gebruiken. Dat kan worden beschouwd als een valse handelsmerkclaim.

 

Kan het R-symbool onderdeel uitmaken van mijn merk als ik het aanvraag?

Nee, je dient deze bij uw aanvraag uit uw logo te verwijderen. Dit symbool is niet te registreren, niemand kan een exclusief recht krijgen op het ® symbool. Dit geldt ook voor ™ en ©.

 

Een handelsmerk controleren en registreren, hoe doe ik dat?

Ben je benieuwd of er al een andere partij is die je nieuw bedachte handelsmerk gebruikt of wil je je eigen registraties controleren of beheren? Dit kan op de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Je kunt hier zowel de naam (het woordmerk) als je logo (het beeldmerk) registeren en controleren. Heb je een internationale of complexe registratie dan adviseren wij je een gespecialiseerd merkenbureau in te schakelen.

 

Het merkenregister vind je hier > https://www.boip.int/nl/merkenregister#/
Een korte uitleg voor de zoekresultaten:
INT = International trademark
EUR = European trademark
BX = Benelux trademark

 

Het Copyright symbool - ©

Dit mooi gevormde symbool wordt gebruikt om anderen te informeren over jouw auteursrechtclaim. Met andere woorden; je kunt het samen met je naam en datum gebruiken om anderen te informeren over het eigendom van jouw creatie.

 

Moet ik het C-symbool gebruiken om auteursrechtelijke bescherming te krijgen?

Nee, dat hoeft niet. Het was enkele decennia geleden verplicht, maar volgens de nieuwe Copyright-regels wordt de bescherming automatisch verleend. Als je iets gemaakt hebt dan blijft het je hele leven, plus 70 jaar, jouw eigendom. Zelfs een foto van je huisdier die je zojuist hebt gemaakt met je iPhone.

 

Als ik het ©-symbool niet gebruik, verlies ik de bescherming?

Nee, dat gebeurt niet. Het gebruik van het C-symbool is niet verplicht om de auteursrechtelijke bescherming te claimen. Wel is het gebruikelijk om op de achterzijde van je zakelijk documenten, zoals brochures en handleidingen, samen met een disclaimer, een Copyright vermelding te plaatsen.

 

Ik wil de tekens gebruiken in mijn tekst. Hoe typ ik deze?

Je kan de symbolen kopiëren vanuit dit document, maar er zijn ook een aantal snelcodes. Dus typ je ze veel, zet ze dan in je hoofd of schrijf ze op. Voor een Windows computer zijn deze: ALT+0174 voor de ®, ALT+0153 voor de TM en ALT+0169 voor de ©.

 

Meer weten of assistentie bij met het maken van documenten?

Emogy verzorgt copywriting, het ontwerp en de vormgeving van documenten en kan je adviseren ten aanzien van merken. Wij hebben, vanuit het brand design, een verrassende aanpak om nieuwe merken te creëren en groot te maken. Nieuwsgierig? Gebruik de button aan de rechterzijde van de pagina.

Pand reclamebureau Emogy

Meer Informatie?

Meer weten over dit onderwerp? Of ook toe aan een volgende stap in jouw B2B communicatie?

Top