chatgpt
Eind november 2022 verscheen de inmiddels razend populaire chatbot ChatGPT. Vooral studenten en scholieren maken er veel gebruik van, maar ook bedrijven kunnen er slim gebruik van maken. ChatGPT is een geavanceerd taalmodel dat in staat is tekst te genereren die lijkt op menselijke tekst. Waar is deze AI tekstschrijver toe in staat en wat zijn de beperkingen? Wij zoeken het voor je uit.
 

Waar is ChatGPT op gebaseerd?

De bot is gebaseerd op de ‘Generative Pre-trained Transformer’. Dit is een taalmodel getraind op een gedetailleerde dataset van tekstgegevens van het internet, om mensachtige reacties te genereren op tekstuele input. Bij het genereren van een antwoord, reactie of tekst wordt voortdurend een inschatting gemaakt van wat het meest waarschijnlijke volgende woord zou moeten zijn.

Wil je het uitproberen? Je kan ChatGPT vinden op www.chat.openai.com.

 

Waar kun je ChatGPT voor gebruiken?

 1. Vertalen
  De chatbot spreekt niet alleen Nederlands. Met name Spaans, Engels en Duits worden goed begrepen door de bot. Wij van Emogy ervaren ChatGPT als een betere vertaler dan Google Translate.

 2. Sociale media
  Je kan ChatGPT bijvoorbeeld gebruiken voor het maken of verbeteren van posts op LinkedIn. Vraag ChatGPT om een sterke kopregel te maken met een bepaald aantal tekens. Hier is een voorbeeld:

  Creëer een social media bericht voor LinkedIn over het volgende onderwerp [onderwerp] waarbij de volgende noviteit [feature] naar voren komt. Zorg ervoor dat het binnen 220 tekens past.

  ChatGPT kan jou ook helpen om viraal te gaan. Hier een voorbeeld van een goede prompt hiervoor:

  Stel je voor dat je een zeer ervaren social media copywriter bent. Schrijf een pakkend bericht voor [details]. De post moet uiterst boeiend zijn, beginnend met een catchphrase om de lezers direct te grijpen en met het doel om viraal te gaan.

  Ook voor de juiste hashtags kun je bij ChatGPT terecht.

 3. Teksten schrijven
  ChatGPT kan jou ook helpen met het schrijven van blogs of andere teksten. Zowel met onderwerpen bedenken of de opbouw bepalen, als een spellingscontrole. Maar pas op, Google wordt steeds beter in het herkennen van AI-teksten en straft jou hiervoor af in de ranking van de zoekresultaten. Er zijn websites zoals ZeroGPT die je kunt gebruiken om dit te controleren. Deze markeert tekst wat vermoedelijk door AI is gegenereerd.

  Een simpele spellingscontrole doe je zo:

  Controleer de spelling in de volgende tekst: [Tekst].

  Hierbij zal ChatGPT niet alleen de spelfouten eruit halen maar vaak ook komen met een suggestie voor een betere zinsconstructie.

 4. Code schrijven of optimaliseren

  De bot is geen professionele programmeur, maar bij het optimaliseren van een code kan de bot jou een helpende hand bieden.

 5. Data-analyse en rapportage
  Bij het analyseren van data en opbouwen van rapportages in Microsoft Excel kan ChatGPT jouw vraag omzetten in de juiste formule. Het resultaat is afhankelijk van hoe duidelijk en concreet het vraagstuk wordt gesteld. Je hoeft gelukkig geen inhoudelijke informatie te delen, want je kunt verwijzen naar cellen.

 6. E-mail
  Sommige vragen van potentiële leads vereisen geen menselijke communicatie. In dit geval kun je dit dus ook laten doen door een robot. Hier is ook een handige Chrome Extension voor.

 7. Maken van samenvattingen
  Samenvatting nodig? In een handomdraai kan ChatGPT een document samenvatten. Dit is handig als je conclusies wilt trekken uit grote stukken tekst. Een simpele commando zoals: “Herschrijf de tekst in maximaal 200 woorden” zorgt hierbij voor een voortreffelijk resultaat.

chat_gpt_2

 

Wat zijn de nadelen?

 1. Onpersoonlijke teksten
  ChatGPT schrijft teksten op een feitelijke en zakelijke manier. Wil jij jouw lezers persoonlijk aanspreken? Dan zullen de teksten wat aangepast moeten worden.

 2. Soms foutieve informatie
  Niet alles wat uit de bot komt rollen is juist. De chatbot gebruikt internet waar uiteraard fouten in voorkomen. Controleer dus altijd de correctheid door middel van verschillende bronnen.

 3. Milieuonvriendelijk
  Het vergt veel energie om de bot op de servers te laten draaien. Deze hoeveelheid stroomverbruik is niet heel ecologisch verantwoord.

 

Andere handige AI chatbots?

 1. Jasper AI
  Een AI-copywriting bot die jou helpt met het sneller en beter schrijven van teksten met commerciële doeleinden. Bovendien kun je Surfer SEO koppelen binnen het Jasper dashboard om SEO-inspanningen te verrichten.

 2. Bard
  Deze AI-chatbot is uitgebracht door Google en is handig om in de zoekmachine zelf te gebruiken of in Gmail.

 3. Chatsonic
  Het vergt veel energie om de bot op de servers te laten draaien. Deze hoeveelheid stroomverbruik is niet heel ecologisch verantwoord.

 

Gebruik Chat GPT binnen jouw organisatie en de marketing
ChatGPT is een handige tool die je kunt gebruiken binnen jouw organisatie. Wij denken dat in de toekomst er steeds meer processen worden overgenomen door artificiële intelligentie. Maar wees alert, in de output van ChatGPT kunnen nu nog fouten zitten. Meer behoefte aan persoonlijk advies voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

 

Pand reclamebureau Emogy

Meer Informatie?

Meer weten over dit onderwerp? Of ook toe aan een volgende stap in jouw B2B communicatie?

Top