Interessante designtrends voor 2016

Wie is er niet nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het designgebied in 2016? Inmiddels zitten wij al weer in de tweede maand van het jaar en wij zien nu al een aantal veranderingen optreden. Een aantal trends komen voort uit technologische ontwikkelingen (onder andere internet gedreven) en andere zijn het gevolg van nieuwe ontwerpinzichten.

 

Plat wordt weer langzaam 3D

In 2014 en 2015 hebben wij een duidelijke trend gezien naar het plat maken en vereenvoudigen van iconen. Apple was hier een goed voorbeeld van waarbij alle App-iconen zijn aangepast. Ook in 2016 zullen eenvoud en simpele vormen centraal blijven staan in het ontwerp. Echter op een aantal punten zullen wij zien dat er weer een derde dimensie wordt ingebracht. Logo’s en iconen krijgen weer een wat levendigere styling in de vorm van een subtiele schaduw of meerdere tinten van een basiskleur.

ontwerp trends

Ontwerpen vanuit de mobiele ervaring

Een mobiele telefoon of tablet kan niet meer weggedacht worden uit ons dagelijks leven. Door het frequente gebruik van deze apparaten zijn wij inmiddels gewend geraakt aan mobiele ontwerpelementen zoals het hamburgermenu en een ruimere opmaak. Buttons en iconen zijn groter geworden zodat deze beter klikbaar zijn. Wij zijn inmiddels gewend om meer te scrollen op een webpagina waardoor het niet vervelend is om grote visuals toe te passen. De ruimere en meer visuele opmaak zullen wij in 2016 ook meer terug gaan zien binnen de ontwerpen voor een desktop omgeving en printmedia zoals bijvoorbeeld advertenties in tijdschriften. Kernwoorden zijn hierbij visueel, herkenbaar en groot.

derako advertentie

 

Content presenteren in “snippets” met visuele herkenning

Wij worden anno 2016 toch wel overstelpt met informatie. Hierdoor krijgen tekstpagina’s, die in opmaak veel op elkaar lijken, vaak minder aandacht. Het publiek vindt het prettiger om kleine “snippits” van tekst te kunnen lezen waarbij ieder stukje tekst, waar mogelijk, van een afbeelding of illustratie wordt voorzien. Teksten kunnen ook binnen een afbeelding worden geplaatst … als een titel of quote … waarbij er op een vervolgpagina of onder de afbeelding verder gelezen kan worden. Alles moet in 2016 spannender en helderder worden om het publiek te kunnen blijven boeien!

 

primix banner

Meer nieuwsitems